Wikipedia

Resultados de la búsqueda

jueves, 28 de septiembre de 2017

Conferència de Anna Ballester: com fer lectors de poesia?


Aquesta antiga mestra i amant de poesia i literatura ens va parlar hui sobre algunes coses que hem de tenir en compte a l'hora de donar una classe de lletres com a futurs mestres:

Hi ha que connectar amb l’alumnat sempre i mitjançant la poesia podem fer ús d’aquesta.

Cal valorar la importància d’aquesta professió: responsabilitats, formació constant i no conformar-nos.

Poesia: amor i poesia cada dia. Tenim necessitats vitals i aquestes també haurien de ser necessitats vitals de la nostra vida. És fonamental la relació que s’estableix amb els alumnes, ja que s'adonen compte que professor és bo o no, cal treballar l’autoestima a totes les edats a classe i aquest tipus de professors són els que han de treballar-ho.

Imagen relacionada
La poesia ens dóna una forma de viure diferent. Podem llegir cada dia uns fragments d’un poema, treballar activitats com: Lluis que sempre està feliç!

Els infantils fem rodolins
, els xiquets sempre juguen amb el que siga, que millor forma de fer-ho que jugant amb rodolins. Podem crear aquest conte a classe perquè siguen els protagonistes de les històries.

Les famílies també influeixen en la lectura dels nens, poden llegir contes, cantar històries…

Nosaltres els professors deurem ser aquells que els introdueixen la lectura els nens.

En primària s'ha de dedicar-li cada dia 10 minuts per a alimentar la ment i l’esperit amb poesia.

Cal donar a conèixer tot tipus de poesia i llibres.

La poesia ha estat prou ausent a classe.


Les mestres han de ser expressius, s'ha de treballar les emocions.

La poesia és molt important per a la vida dels xiquets i les xiquetes abans creixien envoltant la poesia, fins que siguen cançons per a dormir.

Les cançonetes serveixen per a jugar amb rimes, temàtiques que són cridaners per als nens...

Hi ha que descobrir i jugar amb les paraules per a descobrir el plaer. No li donem la importància que tenen les paraules, unes paraules en un moment determinat poden fer un dia més atractiu i al contrari.

Resultado de imagen de niños pequeños leyendo

Miquel Esclot, va ser recomanat per aquesta dona i amés una de les seues obres Mes music que mestre. En una societat en la qual s’ha pogut oblidar que una paraula val més que mil imatges, cal recuperar les paraules. 

Resultado de imagen de profesor leyendo
Les poesies tenen funcions importants, aprofita per a descobrir la funció poètica del llenguatge, n’hi ha un llenguatge més apurat, quan es vol expressar alguna cosa important no es gasta el llenguatge habitual del dia a dia. També serveix per a exercitar la memòria.

Luis Garcia Montero diu que la poesia és el tic tac de les paraules. Llibre proposat: Poesia para niños inquietos.

En la poesia hi ha molt de ritme per a treballar moltes coses que donem a classe, utilitzar metàfores, imatges poètiques… serveix per a veure el món de manera diferent. Pot modificar el pensament i serveix per a ser més sensibles i modificar les males conductes.

El mestre ha de ser un model de lectura en veu alta en totes les activitats que faça a classe.

Llibre recomanat: Oda als peus de Marc Granell. 
Poesia llegida per a fer una activitat: Menjar-se el món. L'activitat que hem fet amb aquesta poesia és, mentre la llegia el model (Anna) nosaltres (alumnes) havien de fer: mmmm, cada vegada que el poema deia xocolata, un exemple per a dir-nos que és molt important treballar la poesia també per a donar risses, passar un bon moment.

Resultado de imagen de profesor leyendoEls xiquets han de tenir una actitud positiva per a anar a l’escola, aquest es el nostre ret.

Com introduir la poesia a classe? de manera divertida, memoritzar rimes, fent activitats i propostes per autors de poesia… llegir i treballar poesia és un recurs per als nens divertit i a més pedagògic. També es poden fer activitats de dramatització.

Per a fer  una activitat pràctica els mediadors han de ser capaços de tenir empatia entre altres coses perquè els nanos tinguen confiança i tenir un bon clima de lectura a l’aula.

És fonamental que els mestres siguen persones que lliguen i treballen en equip. N’hi ha revistes, etc que ens recomanaran llibres per a la didàctica de les classes, és molt important l’elecció dels llibres per a treballar a l’aula.


També és important la presentació dels materials. Tot el que siga alguna cosa dins crea una expectativa motivadora.

Els mestres han de ser els models de lectura pel que fa a que siga el primer a llegir el poema, el nen que comprendre el poema. 

L'activitat que hem fet: versos de cara a la paret. Tots llegeixen  L’arc de Sant Martí de cara a la paret a la vegada. 

Per a treballar l'entonació cada grup haurà de:

A: llegir normal

B: interrogació amb ahh!

C: exclamació.

En conclusió, aquesta conferència ha servit de gran ajuda per a informar-nos de com s'ha de treballar la poesia a l'aula, ja que és un tema que oblidem sovint i ens centrem més en altres àrees. 
A més ha fet la conferència molt dinàmica i divertida. Ens ha donat a entendre moltes coses i ens ha regalat secrets per fer de les classes de poesia, un moment divertida i únic per a fer junt amb els nostres nens.


1 comentario:

  1. Valore molt positivament el teu seguiment de l'assignatura, Olga. Cal però que, en la pròxima entrada revises la normativa ortogràfica i gramatical.
    Ànims i endavant!

    ResponderEliminar

Opinió de la assignatura

Hola per última vegada! En aquesta última entrada volia donar la meua valoració general de l'assignatura, descrivint algunes de les a...