Wikipedia

Resultados de la búsqueda

domingo, 5 de noviembre de 2017

Opinió de la assignatura

Hola per última vegada!

En aquesta última entrada volia donar la meua valoració general de l'assignatura, descrivint algunes de les activitats que més m'han servit i qual és la meua impressió de l'assignatura en general.
Imagen relacionada
La valoració general de l'assignatura és en general molt bona. He aprés moltes coses noves, metodologies noves per a aplicar en l'aula en allò que s'ha referit a propostes de millora del pla de lectura amb els alumnes. Nosaltres hem fet treballs diaris sobre com avaluar un llibre per als nostres futurs alumnes, s'ha incrementat la comunicació per mitjà de la llengua valenciana i hem realitzat activitats pràctiques relacionades amb la teoria perquè no foren tan pesades. Hi ha algunes activitats com per exemple, els teatres de llibres d'un autor, que a pesar d'haver sigut durs, han sigut una bona experiència que no hem fet en cursos passats.

Imagen relacionadaEn conclusió, aquesta assignatura m'ha servit per a poder fer coses pràctiques sobre la literatura valenciana i sobre com podríem fer propostes en l'aula que siguen motivadores però útils. Algunes de les xarrades a què hem tingut la sort d'acudir també han servit de suport perquè tinguem una experiència més pròxima amb la literatura, amb l'ensenyança de la lectura i el més important, com podem fer que els xiquets se'l passen bé amb la literatura, com fem que els agrade. Hem trobat algunes estratègies útils per a utilitzar-les en l'aula i poder canviar les males expectatives de la lectura.

viernes, 3 de noviembre de 2017

Activitat literària


ACTIVITAT LITERÀRIA: BIBLIOTECA D’AULA

Durant el curs hem anat veient diferents metodologies per a introduir la lectura als més xicotets. En esta activitat proposem diferents activitats, tallers... per a realitzar dins de l'aula durant un curs.
Aquesta activitat s'anomena Biblioteca d'aula, en la qual podran realitzar diverses activitats lúdiques que servisquen per a crear un hàbit lector entre els alumnes.

Esta activitat ha sigut realitzada per:
Olga Albert Navarro
Idoia Rius Gisbert


ÍNDEX:

  1. Objectius.
  2. Proposta.
  3. Materials.
  4. Proposta de llibres.
  5. Activitats.

Resultado de imagen de gulliver

1. Objectius d’aquesta activitat literària:


  • Posar en pràctica l'esperit crític del nostre alumnat.
  • Animar als alumnes a conéixer i familiaritzar-se amb les propostes literàries clàssiques i actuals.
  • Aconseguir que la majoria dels alumnes descobreixen la lectura com element de plaer personal.
  • Desenvolupar la imaginació i la diversió. 
  • Potenciar l’atenció i l’escolta.
  • Vincular la lectura amb les capacitats expressives: projecció de la veu, dicció, entonació, prosòdia... millorant així les habilitats comunicatives. 
  • Desenvolupar les habilitats de comprensió lectora.
  • Utilitzar la lectura com a mitjà per ampliar el vocabulari i fixar l’ortografia correcte. 

Resultado de imagen de biblioteca d'aula





2. Proposta:


Les biblioteques d'aula són una ferramenta perfecta per a recolzar els objectius curriculars i un espai des del que es motiva, invita i es proposen activitats relacionades amb la lectura, l'escriptura i l'expressió oral.

La biblioteca d'aula és l'espai lector més pròxim i quotidià en l'escenari de l'ensenyança i l'aprenentatge escolar. El seu ús és constant per a realitzar lectures personals, activitats, tallers i lectura grupal. La proximitat dels recursos de la lectura satisfan les necessitats d'informació, complementen i amplien la curiositat dels alumnes sobre els temes d'estudi, encoratgen l'hàbit lector i a més aporten la possibilitat d'innovació en les metodologies del mestre.

Aquesta activitat consisteix en una selecció raonada d’un nombre de títols reals per crear una biblioteca d’aula de 4t d'Educació Primària. Dividirem aquestes lectures en clàssics i propostes nostres, al mateix temps, hem de treballar els diferents gèneres literaris, les noves tendències, utilitzar las TIC en l'aula, fomentar la creativitat dels nostres alumnes, etc. A continuació s’explicarà de manera més detallada l’activitat proposada.


3. Materials diferents que es podran utilitzar:

En aquesta proposta d'activitat literària podem utilitzar materials d'elaboració pròpia per a la Biblioteca d'Aula, alguns d'estos materials que compartirem amb els nostres alumnes han de ser: registre de préstec de llibres, normes d'ús de la biblioteca, passaport de lectura, diari de lectures, lectómetre…

  • Registre de préstec de llibres: se li afegirà a l'alumne en la seua agenda un apartat on incloga un préstec de llibres que ho portarà al dia amb el segell i confirmació del professor. Els alumnes cada vegada que vulguen agafar un llibre de la biblioteca d'aula per a llegir-ho a casa, s'apuntarà en este full per a tindre un control dels llibres i així previndre les incidències amb els llibres de lectura.
  • Normes d’ús de la biblioteca: 
És important fer un tauler de normes d'ús de la biblioteca,aquestes normes indiquen com s'ha d'actuar per a fomentar la responsabilitat amb els materials de l'aula (els alumnes des d'infantil fins a primària ja estan acostumats a tindre un tauler de normes).

En aquest tauler es trobaran les pautes socials reconegudes com necessàries per a la comunitat educativa per a mantenir un clima de convivència escolar i responsable adequat.
  • Tractarem amb atenció els llibres i mantindrem la biblioteca cuidada i neta. 
    Resultado de imagen de corcho con post it
  • El préstec i devolució dels llibres per a portar-los a casa seran els divendres, sempre ensenyant el nostre carnet de registre de préstec. 
  • Si un llibre es torna en mal estat o rote, serem responsables de tornar a reposar un igual. Si un llibre no ens agrada, ho canviarem d'un altre, però no ho posarem en el nostre passaport de lectura (ja que no ho hem acabat de llegir). 
  • Cada llibre llegit s'inclourà en el nostre passaport de lectura i portarà el seu segell lloc. 
  • En el nostre diari de lectures deixarem un record (dibuix, resum, un trosset de la història que ens hi haja agradat...) del llibre que ens hem llegit. 
  • Podrem recomanar llibres que ens hagen agradat en el nostre panell de la biblioteca “jo recomane".
  • Passaport de lectura: cadascú dels xiquets, tindrà el seu. Quan acaben de llegir el llibre, anotaran el seu títol per a poder fer un recompte o una memòria de les lectures que ha realitzat cada alumne. Al fer la devolució del llibre se li posarà un segell per a marcar (llibre tornat). Cada alumne ha de ser responsable del seu passaport de lectura, ja que al terminar cada mes s'haurà de fer un recompte de lectura i al guanyador se li podrà premiar amb un reforç positiu (un afalac social, un diploma, una recompensa...) 
  • Diari de lectures: a cada alumne/a li fabriquem u. La portada es fotocopia en semicartolina blanca, i se li afigen uns quants folis, que es grapen a la portada, quedant com un diari. En ell, els xiquets i xiquetes anoten un record del llibre que han llegit o del conte o poesia que han escoltat. Pot ser una frase del llibre, una opinió, un dibuix... És també una manera que el mestre/a controle el que lligen, al veure-ho i preguntar-li què li ha paregut el llibre, de què tratava... sense actuar com a jutges, ni caiguem en la tediosa activitat d'omplir fitxes de lectura o fer qüestionaris o resums, que tan poc els agrada fer i que els allunya del verdader objectiu: que s'interessen pels llibres i per la lectura.
  • Full de registre de lectura: cada dia que lligen a casa, pinten la casella corresponent. En una forma d'autocompromís amb la lectura. Els alumnes/as ho porten i ho porten diàriament en una funda de plàstic i, de tant en tant, demariem que l'ensenyen.
  • Lectómetre: es tracta d'un estant ple de llibres en blanc i negre, en el que apareixerà el nom de cada alumne. S'apegarà en la paret, prop de la biblioteca de l'aula, formant una espècie de biblioteca fictícia formada pels estants de tots els xiquets i xiquetes de la classe. Cada vegada que acaben de llegir un llibre, pintaran una casella del seu estant. Així, durant el curs, s'anirà veient el foment de la lectura en la classe. Al final el lectómetre ha d'estar pintat i pot ser un recurs útil perquè resulta molt visual.


 4. Llibres propostes pel mestre per a la biblioteca d’aula:

   4.1 Clàssics de la literatura infantil i juvenil.

Els viatges de Gulliver, Jonathan Swift

Teresa Blanch Gasol (adapt.)

Editorial Teide, S.A, 2009.

Narrativa d’aventures.

Pàgines: 72.

Edat: a partir de 9 anys.

Resultado de imagen de gulliver


L’illa del tresor, Robert Louis Stevenson

Clara Vallès Arenas (adapt.)

Editorial: Educaula, 2010

Narrativa d’aventures.

Pàgines: 96.

Edat: a partir de 8 anys.


La volta al món en 80 dies, Jules Verne

Lewis York (adapt.)

Editorial: Lumen, 2014

Novel·la de ciència ficció.

Il·•lustracions: Casalucci

Pàgines: 32

Edat: a partir de 7 anys.
Resultado de imagen de volta al mon en 80 dias

El petit princep, Antoine de Saint-Exupéry

Editorial: Salamandra

Conte modern.

Nº de páginas: 64 págs.

Edat: a partir de 9 anys.


 4.2  Propostes nostres.

El misteri de l'espantaocells adormit, Joan de Déu Prats.

Il·lustrador: Lluïsot.

Edició: Animallibres, 2013.

Gènere: narrativa d’aventures.

Pàgines: 88

Edat: A partir de 9 anys


No puges a l’andana, Teresa Broseta

Il·lustrador: Ferran Boscà

Editorial: Bromera, 2008

Pàgines: 120

Edat: a partir de 9 anys.


La llum, F. Parcerisas.

Editorial: Cruïlla, 2007

Poesia infantil

Pàgines: 66

Edat: a partir de 7 anys.


Receptes de pluja i sucre, ’Eva Manzano i Mónica Gutiérrez Serna.

Editorial: Thule

Poesia infantil

Pàgines: 64

Edat: a partir de 9 anys.
Resultado de imagen de receptes de pluja i sucre

Versos de tres sabors, Maria Dolors Pellicer.

Editorial: Voramar

Poesia infantil

Pàgines: 72

Edat: a partir de 8 anys.

 4.3  Racó electrònic de escritura i lectura.
  • Escritura electrònica:

És un bon recurs per a fomentar les habilitats d'escriptura dels nostres alumnes a la mateixa vegada que potenciem la creativitat. És una bona manera que els xiquets siguen els protagonistes de la seua pròpia aventura, podran aconseguir un xicotet recopilatori de contes creats pels alumnes, posteriorment es pot crear un llibre en què ells siguen els propis autors.

    Resultado de imagen de niño con ordenador
  • Lectura electrònica:

Resultado de imagen de leer niño


Finalment, podem oferir un racó electrònic en la nostra aula per a fomentar l'ús de les TIC en l'aula. Com sabem, hem de potenciar en els nostres alumnes les competències clau en què es troben les TIC.

En aquesta web de lectura electrònica, podem trobar molts recursos útils que podríem tindre en el nostre racó de lectura en l'aula o, la biblioteca de l'aula. En aquest tipus de webs podrem trobar molts recursos com: contes clàssics, contes, esdevinalles…En algunes de les webs podrem trobar també classificacions per edats, temàtiques i gèneres literaris. Són recursos electrònics útils que oferixen varietat de contes electrònics.

Com aquests tipus de lectures són molt més cridaneres per a ells, només podran fer ús d'esta biblioteca una vegada a la setmana, s'organitzaran xicotets grups cada dia perquè puguen gaudir d'aquest recurs i els altres dies puguen aprofitar-se de les lectures recomanades pel mestre/a.


 5.  Activitats diverses: tallers de lectura, escriptura, excursions… per a fomentar la lectura.

Taller de lectura.
  • El nostre Racó de la Lectura: la primera activitat del nostre taller de lectura serà decorar la nostra aula, creant el “Racó de la Lectura” on els xiquets tindran tant els seus llibres preferits, com altres nous que podran llegir en algunes hores de classe, quan acaben les seues activitats.
    Resultado de imagen de biblioteca niños
  • Excursió a la biblioteca del poble: per a conéixer un poc més sobre les lectures adequades per a les edats dels nens, realitzarem una excursió a la biblioteca on podran buscar i elegir llibres per a llegir en la seua casa, ja que farem el carnet oficial aquest mateix dia, perquè puguen anar sempre que hi vulguen.
  • Les nostres lectures: els xiquets hauran de buscar històries i contes relacionats amb les seues terres i la seua cultura, més tard cada alumne llegirà en veu alta el seu conte a la classe. D’aquesta forma, els xiquets coneixeran les històries de la seua terra i cultura, i per altre costat, també els contes dels seus companys. Per als xiquets resulta interessant llegir aquests contes, perquè es senten identificats o inclús perquè narren moments importants del seu poble, de la seua cultura, de monuments importants que coneixen…
  • Les lectures dels nostres avis: per a realitzar aquesta activitat, necessitarem l'ajuda dels avis dels nostres alumnes, d’aquesta forma, els avis hauran de contar a tots els alumnes els seus contes preferits. Més tard, seran els alumnes els qui contes les seues històries preferides i finalment, farem una comparació entre els contes passats i els actuals, d’aquesta forma es podrà vorer com ha evolucionat l'escritura i la lectura en els anys.
    Imagen relacionada
  • Fem teatre de la nostra lectura preferida. Després de haber llegit tants contes i històries, entre tota la classe hauran d'elegir el conte que més els ha agradat, per a realitzar una obra de teatre. De forma cooperativa es deurà traslladar la història escrita en narrativa a la forma teatral per a crear un guió, finalment, es representarà el teatre en la festa de fi de curs del centre.


Taller de poesia.
Resultado de imagen de francesc gisbert
  • Visita d’un expert: per començar a endiçar-nos en la lectura de la poesia, vindrà Francesc Gisbert i Muñoz, escriptor de poesia infantil i habitant del nostre poble veí Alcoi, per a explicar a tots els xiquets la seua vida, les seues obres… i així afavorir la lectura de poesies per als infants. Acabada la xarrada, seran els mateixos alumnes qui facen les seues propies poesies amb l’ajuda de l'escriptor i més tard realitzaran un mural amb tots els escrits.
  • Donem musicalitat: al cap de pocs dies d’haver fet aquesta jornada amb l'escriptor Francesc Gisbert, els alumnes hauran de donar música a les seues obres, per a crear cançons divertides i escrites per ells, cosa que farà que tinguen molt de interesos ja que són creacions pròpies i amb la música, serà més fàcil de recordar tant les seues com les dels seus companys.
L'última activitat ha sigut idea meua. Crec que pot ser molt útil crear una activitat en què ells s'asseguen protagonistes i exposen els seus poemes en veu alta per a practicar la musicalitat, oratòria, sentiments per mitjà de l'habla... També servirà per a aprendre a perdre la vergonya i aprendre a parlar en públic. L'explicaré a continuació:
    Resultado de imagen de niños leyendo en voz alta
  • Recopilatori de poemes: en últim lloc podríem fer un recopilatori de poemes que ells porten de casa, aquells que més els agrade. El que farem serà una roda de poemes en què ells mateixos llegiran el poema que més els agrade sobre una temàtica interessant per a ells. Ara que estem amb el canvi de temps, podrien interessar-se per triar la seua estació favorita, buscar un poema i comptar-ho als seus companys per a aprendre a llegir poesia i millorar les habilitats lectores en veu alta.



jueves, 2 de noviembre de 2017

Llibres expostos pels meus companys

Resultado de imagen de libro pngAl llarg de l'assignatura hem anat recomanant llibres tots els companys, que ens hagen agradat, que ens hagen llegit de xicotets, que siguen interessants per a treballar amb xiquets a l'escola... la intenció d'aquesta activitat és parlar sobre algun llibre important per a nosaltres que podem recomanar als altres companys. Ha sigut una activitat entretinguda, perquè cada llibre és un món diferent, i molt interessant per a conéixer més llibres a part dels obligatoris en l'escola i en l'ensenyança obligatòria. Alguns dels llibres que més m'han cridat l'atenció durant el curs han sigut:

  • L’home que volia tornar a ser xiquet: L'avi Nicolau sabia fer de tot , en especial contar rondalles i succeïts . Per això , els xiquets feien rogle al seu voltant per a escoltar-les. Un any , abans de reis , els seus néts , Maria i Pere , li digueren que demanara ell també un regal. Què demanaria ? Tornar a ser xiquet! I amb l'ajuda de tres vellets sorprenents , dos escaladors i una colla de titelles , el iaio Nicolau va donar vida al més gran espectacle , a una història que retorna a la infantesa a tots aquells que visiten Alcoi els dies de Nadal.
    Resultado de imagen de dumbo
  • Recopilació de contes: contes tradicionals amb moltes il·lustracions. 
  • Dumbo: és un elefant amorf que és cruelment dit Dumbo, i que és ridiculitzat per les seues grandíssimes orelles, encara que descobreix que pot volar usant-les com a ales. El seu únic amic és el ratolí Timoteu, parodiant l'estereotipat terror dels elefants cap als rosegadors. Aquest llibre parla sobre els complexos i sobre les emocions de què són discriminats per la societat.
  • El aprendis: aquesta és la commovedora història d'Honguito, un jove orfe de tretze anys d'edat, que viu en el segle XII en Corea, i que té el costum d'espiar a un dels més talentosos mestres de terrisseria del seu país. Una vegada que comença a treballar per a este mestre, la seua vida i els seus esforços es dedicaran a ser un bon servidor i a comprendre que l'aprenentatge és un procés que requereix paciència i devoció.
  • El príncep y el captaire. Tom és un jove lladregot que viu en la misèria. Un dia, es troba per casualitat amb el príncep Eduardo, l'únic fill d'Enric VIII. Sorpresos ambdós pel seu extraordinari paregut, decideixen intercanviar no sols les seues robes, sinó també les seues vides. Però el joc es torna perillós: el verdader príncep és expulsat del castell i es veu obligat a viure de la mendicitat i, mentrestant, el lladregot és tractat com l'hereu del tron.
  • Mites grecs. 
  • El fantasma del carrer cavallers. Berta ens conta les primeres aventures de la colla “A colp de pedal”, l´amistat entre els personatges i sobretot un recorregut ciclista a la descoberta de la ciutat de València. Viatge que els portarà també a la sorprenent troballa del fantasma del carrer Cavallers.
Resultado de imagen de cyrano
  • Cyrano: Cyrano de Bergerac és un soldat poeta, orgullós i sentimental però nassut fins al ridícul. Està enamorat d'una dona bella, la seua cosina Roxana, però donada la seua pròpia lletjor, no espera res d'eixe amor. Roxana, per la seua banda, està enamorada de Cristià, un altre soldat. A diferència de Cyrano, Cristià és guapo però, a diferència de Cyrano també, Cristià no és eloqüent. Cyrano pacta amb Cristià escriure-li les cartes d'amor a Roxana, perquè d'esta manera aconseguirà almenys expressar-li al seu amada els seus sentiments. Roxana, cada vegada més impressionada de l'esperit del seu amor, confessa Cristià commoguda, que si bé l'amor cap a ell va començar per l'atractiu físic, ara era la seua ànima el que ella amava. Açò resulta demolidor per a Cristià i euforitzant per a Cyrano. Però Cristià mor i ningú li explicarà a Roxana la veritat de la història fins molt de temps després
    Resultado de imagen de on sencontre el meu cor
  • La festa monstruosa. Al tenebrós País dels Monstres falta color, tot és gris, blanc i negre, amb alguns tocs sangonosos de vermell. Però la mare d’Urk, el més bèstia dels monstres petits, coneix una manera senzilla i ràpida d’acolorir el país.
  • Allà on sigui el meu cor. És una història reveladora d'amor i passió entre dos adolescents. Parla de superació personal, de persones que pateixen per amor i ens introduïx en la pell de Montse, que amb tan sols setze anys acaba de tornar a la vida després d'una greu operació. Per a ella no és gens fàcil evitar les mirades de compassió dels altres i viure amb la por que quelcom poguera ocórrer novament.
  • El llibre dels contes. Caperutxeta vermella, la sirenita, la casa de xocolate. És una recopilació de contes, una reescriptura de contes. És molt antic però pot agrair als xiquets.
  • Kika Superburbuja, detective. Una col·lecció molt ampla de llibres d’aventures, temes cridaners per als xiquets, il·lustracions dels llibres molt cridaners. En aquesta aventura, Kika investiga el misteriós robatori de la bicicleta de sa mare. De sobte, i gràcies a la màgia, es troba seguint les empremtes del lladre de bicis més astut de la ciutat.

Ressenya de poesia


Pellicer, M.Dolors (2006). Versos de tres sabors. Picanya: Voramar, 72.


Resultado de imagen de versos de tres saborsMaria Dolors Pellicer va nàixer el 22 de novembre de 1956 a Oliva. Va estudiar Magisteri i després Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant, una ciència que l'ha ajudat a aprofundir en el coneixement de les paraules.  Comença a publicar obres de creació l’any 1988, amb el llibre "Xé, quins peus!". Després va publicar, entre altres, "Fil que penja" (1989), que quedà finalista del premi Enric Valor de 1988, "La banda dels superbruts" (1990), "El gegant Romuald" (1992) o "Com una cabra" (2000). L’autora aplica una mirada preocupada en alguns dels seus llibres, i crítica sobre elements naturals o sobre el paisatge. De manera que es preocupa i critica problemes socials com les diferències entre pobres i rics, la immigració en pasteres, les dificultats dels treballadors del sector primari (pescadors o llauradors); també es preocupa i critica els problemes ambientals: la degradació del medi natural per la construcció desmesurada, la contaminació de la mar i els incendis. Encara hi ha altres poemes en què la natura és una excusa per reflexionar sobre l’amistat, l’amor, la utopia o l’optimisme com a actitud vital.

La il·lustradora Rosanna Crespo va començar el seu treball entorn a l'any 1997, va estudiar disseny a l'Escola d'Art y Superior de Disseny d'Alcoi. Ha col·laborat com il·lustradora de llibres infantils i juvenils en editorials com: Algar, Anaya, Bromera, Bullent, Cambridge, Casals... i a va ser il·lustradora en llibres com: 
Els fantasmes del Mas de Tetuan (2011),  Fem una paella (2016), Bittor beratzen (2008)... 

Primerament tractarém l'argument del llibre: hi ha etapes en què es passa molt de temps en l'escola... però també fora d'ella. Una cosa que sempre ha estat present en els essers humans són els sentits, assaborir els moments en classe com el tacte dels jerseis dels companys, també es poden assaborir moments de les sensacions quan ens trobem enfront del mar o enfront de les muntanyes, en la naturalesa. Aquest llibre ens ensenya versos per a descobrir sabors i versos per a saber degustar moments. Aquest llibre és recomanat per a majors de 8 anys.

Imagen relacionada
Pel que respecta al tema del llibre, podem dir que es tracta d'un tema molt comú en els xiquets: el gust i plaer de fer activitats en l'escola i en la naturalesa. És un tema que pot ser interessant llegir ja que tant xiquets, adolescents i també adults poden ser atrets per aquesta temàtica. El que fa d'aquest llibre tan especial, és que fa desconnectar del present, viatjar al món dels sentits i de les sensacions, ens fa pensar que no prestem atenció a les nostres emocions, i transmet ganes de sentir eixos plaers per la naturalesa i també d'activitats en l'escola que transmeten tant plaer i felicitat.

Resultado de imagen de montaña png
D'altra banda, trobem en aquest llibre un llenguatge senzill i simple encara sent poesia, està recomanat per a xiquets majors de huit anys. Hi ha algunes excepcions de paraules que poden crear confusió en la comprensió lectora dels xiquets, així com per exemple: caparruts (p. 17), balalaica (p. 18), boiximà (p. 34) i aglans (p. 47). El dialecte que utilitza és el català occidental, com podem demostrar amb paraules com "seues". A més el relat escrit es dota de simbolisme, ja que acompanyat de les il·lustracions representen perfectament el que vol transmetre mitjançant recursos literaris com la metàfora, que és una representació abstracta de l'objecte, exemple: "els seus sentiments eren com un volcà.." (p.58) . També, un altre recurs que es troba en gran part de la lectura és la comparació, que és un altre recurs literari que expressa relació entre una cosa i una altra, normalment amb algun tipus de paregut, per exemple trobem: "Una sirena tan suau com el cotó..." (p. 53) , "La cabra muntesa tan bella com una princesa..." (p. 65) . Finalment exemple trobem el paral·lelisme, que és la repetició de frases amb una lleu variació final: "flames blaves, flames roges, flames verdes, flames grogues, que m'ericen els cabells" (p. 63). 

A més, la sensació que ens dóna la descripció provoca als lectors sensacions visuals i sonores que els atrapen a l'ambient on es desenvolupen les accions, per això, podem dir que hi ha equilibri entre l'acció i la descripció.

L'estructura també és una part important dels llibres, per això l'analitzarem a continuació. L'estructura externa i la interna del poema és totalment coherent, encara que els poemes no estiguen lligats ni enllaçats, el llibre es classifica en tres tipus de poemes: "sabor d'escola i d'infants", "sabor de mar" i "sabor de muntanya". Dins dels diferents apartats, trobem poemes d'aquesta temàtica però no necessàriament enllaçats entre si. A més, hem d'aclarir que el parlant d'este llibre és el parlant líric, que és el que transmet els seus sentiments i emocions, el que parla en el poema per a expressar el seu món interior.

Resultado de imagen de escribiendo gif
En aquest llibre no hi ha cap protagonista principal, només es dediquen les estrofes i els poemes als sentits, als plaers. Pel que no trobem un protagonista real en el llibre, tan sols subtemes amb xicotets protagonistes dins de cada poema. Tampoc s'establix cap època ni temps en particular, es dirigeix en l'actualitat en cada poema, vivint el moment en cada un d'ells.

L'espai ubica al lector en els escenaris en què transcorre el poema gràcies a les paraules i els detalls que es troben dins del poema i a més hi ha xicotetes il·lustracions en algunes pàgines que ens fan entendre el subtema principal de cada xicotet poema. Com podem veure al llibre, a quasi totes les pàgines encontrem il·lustracions repartides per tota la pàgina. A més, ens mostra diferents personatges de poemes amb expressions, gestos facials... Les il·lustracions ajuden al lector a entendre el text i a posar-los en situació, ja que són dibuixos molt clars que projecten perfectament el sentit del poema.

El disseny i la impressió se centra en la part visual del llibre encara que les il·lustracions siguen en negre i blanc. La coberta atrau al lector, ja que ens dóna molta informació sobre el títol i el sentit de l'obra amb una copa de gelats, també ens dóna informació de l'editorial, autor i il·lustrador. Per altra banda, la contraportada genera curiositat al lector ja que ens dóna un breu i cridaner argument del llibre. D'altra banda, l'enquadernació és resistent, de qualitat, amb colors vius a l'exterior del llibre encara que siga de tapa blana. La topografia és Arial o paregut, una lletra molt senzilla d'entendre i amb una grandària adequada l'edat del destinatari que facilita la lectura als xiquets. Encara que els colors siguen prou foscos dins del llibre, són animades per al lector i és un llibre atractiu per als xiquets.

Resultado de imagen de niño contento dibujo
Per a finalitzar, he de dir que aquest llibre des del primer moment que vaig veure-ho a la biblioteca, va ser molt cridaner pel seu títol i per les seues imatges de la portada amb una copa de gelats, a més l'argument de la contraportada em va cridar l'atenció i per dins és un llibre ordenat, net i el seu disseny no aclapara al lector. A més a més, tracta un tema que nosaltres no som conscients de valorar-ho ni de sentir-ho, les sensacions que ens produeixen les coses, els moments dolços que vivim, els moments de tranquil·litat que no li donem importància... Pot ser un llibre que recomanaria als meus alumnes perquè sentiren els sentiments de la poesia, que visqueren més de prop les sensacions que ens poden produir coses de la vida quotidiana. També pot ser una bona proposta per a moments d'estrés en què han d'evadir-se i relaxar-se, és un llibre bonic que ens fa relaxar-nos en la lectura.

Opinió de la assignatura

Hola per última vegada! En aquesta última entrada volia donar la meua valoració general de l'assignatura, descrivint algunes de les a...